1η ΓΙΟΡΤΗ ΧΕΛΙΟΥ

2017-11-07 13:15

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28η Οκτωβρίου 2017 στο όμορφο χωριό μας η πρώτη Γιορτή Χελιού.

 Ανήμερα της Εθνικής μας εορτής και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η συμμετοχή των μελών και των φίλων του Συλλόγου μας ήταν εκπληκτική και έδωσε την δυνατότητα στους διοργανωτές να αναδείξουν τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

 Η εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας και ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια να καθιερωθεί ως θεσμός, με στόχο την προώθηση της τοπικής διατροφικής παράδοσης, την αναβίωση ξεχασμένων εθίμων και τον εμπλουτισμό του σύγχρονου γαστρονομικού περιβάλλοντος με συνταγές που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά.

 Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Ιερέας της ενορίας μας Πατέρας Θωμάς Παππάς, τελώντας τον απαραίτητο αγιασμό και έπειτα ακολούθησε το ευχαριστήριο μήνυμα του Δ.Σ. του Συλλόγου προς τους παρευρισκομένους από τα χείλη του εκπροσώπου του Κύριου Κατσίμπρα Θεόδωρου, ο οποίος ανέφερε:

 «Κύριε Αντιδήμαρχε, κυρίες και κύριοι

 Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας. Μας δίνει ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά που για μια ακόμη φορά βρεθήκατε κοντά μα,ς εδώ στο όμορφο χωριό μας.

 Η γιορτή χελιού είναι μια εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά από τον Σύλλογό μας και ελπίζουμε με την αγάπη και την στήριξή σας τα επόμενα χρόνια να γίνει θεσμός, όπως έγινε και το καλοκαιρινό μας αντάμωμα την παραμονή του εορτασμού της πολιούχου του χωριού μας Αγίας Παρασκευής.

 Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Συλλόγου μας να προωθήσει την παράδοση που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και έχει επιμέρους σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό το χέλι και την διατροφική του παράδοση.

 Το χέλι μέχρι και σήμερα αλιεύεται στην λιμνοθάλασσα Λογαρού με τους παραδοσιακούς τρόπους καμάκι και αγκίστρια, δύο τεχνικές που πηγάζουν από το μακρινό παρελθόν και διδάσκονται από γενιά σε γενιά. Δύο πατροπαράδοτες τεχνικές που σήμερα σιγά σιγά λησμονιούνται.

 Αρκετά χρόνια πριν, κύριες ασχολίες των κατοίκων του χωριού μας και των όμορων χωριών ήταν οι αγροτικές εργασίες και το ψάρεμα στην Λογαρού. Οι κάτοικοι του Μύτικα ήταν από τους πρώτους που έμαθαν τα μυστικά και τον τρόπο που λειτουργεί και αλιεύεται μια λιμνοθάλασσα. Ο Σύλλογός μας,  για την διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου αλίευσης του χελιού με την μέθοδο των αγκιστριών έχει κινηματογραφήσει ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Συλλόγου μας στο You Tube.

 Τα χέλια δύναται να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους όπως τηγανιτά, ψητά στη σκάρα και ψητά στο καλάμι πάνω σε κάρβουνα, μία τεχνική των προγόνων μας ιδιαίτερα δύσκολη που εφαρμόζεται και σήμερα από λίγους χωριανούς μας. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στο μαγείρεμα των χελιών στον φούρνο, κοκκινιστά με αρκετά κηπευτικά και μυρωδικά που έχει την Τούρκικη ονομασία Νταβάς.

 Τελειώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Συλλόγου μας που με την ζεστή τους ανάσα και την απλόχερη αγκαλιά τους μας βοηθούν και μας στηρίζουν έμπρακτα στην επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση των σκοπών του Συλλόγου, όλους εσάς που για μία ακόμη φορά είσαστε παρόντες στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, δίνοντάς μας αυτοπεποίθηση και υπομονή για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας μέσα από την προώθηση της τοπικής μας κουλτούρας, καθώς και τους χορηγούς της σημερινής εκδήλωσης που με την οικονομική τους στήριξη μας έδωσαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την αρχή αυτού του θεσμού.

 Παραδίνω την σκυτάλη στην όμορφη ορχήστρα μας και εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση»

 Κατόπιν ακολούθησε λαϊκοδημοτικό γλέντι με τα ακούσματα του Γιάννη Γιαννάκη και του Μάριου Κατσαούνου, όπου προσφέρθηκαν έναντι εισιτηρίου των 5€ ατομικές μερίδες ψητών και τηγανητών χελιών, συνοδευόμενα από παραδοσιακό ψωμί (μπομπότα) και λαχανόπιτες, σουβλάκια με τηγανητές πατάτες, άφθονο κρασί και αναψυκτικά.

 Το γλέντι κράτησε ως αργά το βράδυ, διατηρώντας την παράδοση της ολοήμερης διασκέδασης των προγόνων μας, γεμίζοντάς μας με ικανοποίηση και ελπίδα για το εξαιρετικό μέλλον του θεσμού, καθώς και με πλούσιες εμπειρίες που θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για την διοργάνωση της εκδήλωσης στα επόμενα χρόνια.

 Ευχαριστούμε πολύ όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στην 1η Γιορτή Χελιού του Μύτικα Άρτας και υποσχόμαστε ότι ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα προαγωγός και συνεχιστής της τοπικής παράδοσης, μέσα από τις δράσεις  και τις εκδηλώσεις του.  

 Δείτε παρακάτω μικρό απόσπασμα από το αναμνηστικό βίντεο από την εκδήλωση. Για φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επισκεφτείτε την συλλογή «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ» που διατηρεί ο Σύλλογός μας στην σελίδα του στο Facebook. Για λήψη ολόκληρου του Βίντεο μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode